Connect with us

Experterna

Stora samhällsproblem väntar utan bättre produktivitet

Published

on

Jimmy Dahlström Regionchef Prolog

Personligen blir jag nästan alltid lite sentimental när det vankas semester. Det är som en naturlag, det går inte att motverka. Så jag tänkte ägna några rader åt att hylla min gamla handledare och föreläsare på Chalmers Tekniska Högskola, Per-Erik Josephson.

Per-Erik har tyvärr gått ur tiden alldeles för tidigt, men han var och kommer för alltid att vara en stark kraft för innovation och utveckling inom samhällsbyggnad. Han släppte mängder med artiklar och publikationer där lejonparten visade på den enorma potential som finns i vår bransch vad gäller kostnadsminimering genom att vi tar bort slöserier. Även om Per-Erik gått ur tiden är vi flera som kämpar vidare för att förändra vår bransch utifrån dessa parametrar. Jag ser mig själv som en av dem.

Ni som följer mina krönikor vet att frågan kring branschens produktivitet är något jag brinner väldigt mycket för. Och det är inget som ska stickas under stol med att jag gärna genomför konsultuppdrag inom området. Men för mig finns även något mycket mer elementärt bakom mitt brinnande engagemang för produktivitetsfrågan.

Jag hävdar att vi, om vi inte kraftsamlar tillsammans i denna fråga, kommer få stora samhällsproblem framöver. Bostadsmarknaden kommer att fortsätta vara instabil, vilket sätter bankerna i gungning. Detta leder till orolighet och instabil hushållsekonomi.

I det långa loppet kommer vi givetvis att ha eftersatt infrastruktur och byggande vilket får konsekvenser på hållbarheten i samhället såväl ekonomiskt som socialt och miljömässigt. Vi kommer fortsatt att ha de dyraste byggarbetsplatserna i Europa. Sedan 2008 har vi i samhällsbyggnad haft en negativ produktivitetsutveckling om 17 procent. Motsvarande period för tillverkningsindustrin visar på en 25 procentig ökning.

Låt oss tänka oss att allting var 25 procent bättre, då hade;

  • den genomsnittliga semestern varit 31 dagar istället för 25
  • medellivslängden i Sverige varit 102 år
  • en hantverkare hade inte i snitt lagt 11 timmar på att hämta, leta och vänta på material i byggbranschen. De hade lagt 8 timmar.
  • den genomsnittliga produktionskostnaden för hela Sverige hade inte varit 45 000 kr per kvadratmeter, den hade varit 34 000 kr.

Den här typen av jämförelser är givetvis banala. Men min ståndpunkt är och har under en tid varit att:

  • alldeles för många av entreprenörerna runt om i landet fokuserar alldeles för mycket på kortsiktiga ekonomiska besparingar. Sänkta lönekostnader och billigare materialval står i fokus istället för långsiktig kostnadsminimering för att få bukt med slöserier som går att finna i deras processer.
  • alldeles för många av landets beställare har en svag eller ingen ställning/kompetens kring produktivitetsfrågan. Det får till konsekvens att ingen beställare ställer krav på marknaden. Det som Ikea gjort till sin stora framgångsfaktor existerar inte inom samhällsbyggnad.

Jag har brottats, bråkat och tjatat om denna fråga i många år. Jag kommer att fortsätta. Det hade Per-Erik gjort.

För utvecklingen är vital för samhällets utveckling.

Jag ska föra arvet vidare.

Så räkna med att höra mer från mig i denna fråga när du kommer tillbaka från hängmattan i sommar.

Trevlig sommar!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Experterna

Har vi något existensberättigande?

Vad händer den dagen Google, Amazon eller Apple för den delen bestämmer sig för att ge sig in i samhällsbyggnad?

Published

on

Jag satt häromdagen på ett flyg och läste Byggindustrin. Något ironiskt läste jag på min restid ett blogginlägg om hur min branschkollega Emile Hamon använder sin restid till reflektion, vilket även jag brukar göra. Restid försöker jag använda till att reflektera, läsa, meditera om man så vill, låta tankarna sväva.

En återkommande tanke jag haft på sistone är bristen på innovationstradition i samhällsbyggnad. Och innan ni som läser går i taket vill jag påpeka att jag såklart är medveten om att det sker massor med spännande initiativ på många håll och kanter i vår bransch. Det är inte brister på initiativ jag syftar till, utan att långsiktigt och ihärdigt cementera en innovationskultur. Och inte bara med fina ord, pilar och bubblor i någon årsredovisning utan faktiskt genom hårdvaluta som tid och ekonomi. 

Inom den fasta industrin har det sedan länge varit en självklarhet att avsätta en fast procentuell del av den årliga vinster till ett R&D konto, vilket en R&D manager står (i princip) fritt att förfoga över. I vår bransch tenderar innovation att bli personberoende. En person brinner för ett ämne, får gehör genom diverse informella politiska beslutsvägar och måste därefter äska medel. För vart ska kostanden för innovation konteras? Den frågan upplever jag tar upp alldeles för mycket tid i vår bransch, istället för frågan, vad kan vi utveckla? För är det något vi i vår bransch ska ha beröm för, är det vår förmåga att driva projekt, när väl ett utvecklingsprojekt är igång driver vi det med full kraft.

Min åsikt är att vår avsaknad av en naturlig innovationskultur leder till en tröghet inom nya innovationer till marknaden.

Jag skriver om detta då jag är genuint oroad, detta menar jag verkligen. Vad händer den dagen Google, Amazon eller Apple för den delen bestämmer sig för att ge sig in i samhällsbyggnad? Ur ett business case perspektiv är det inte alls otänkbart. Branschen står för en stor portion av världens BNP och har dessutom betydande möjlighet för utveckling. En spelplan som är en önskedröm för ett innovationsdrivet företag likt ovan nämnda. Om detta skulle inträffa, har vi då något existensberättigande?

Continue Reading

Experterna

Talk the Talk, Walk the Walk

Är det bara jag som börjar tröttna på att gå på seminarier där föreläsarna pratar om framtiden, om vad som kommer gå att göra, om vart vi är på väg, om de problem som finns idag och om hur till exempel digitaliseringen kommer lösa allt detta? Prat, prat, prat.

Published

on

Viktor Davidov header-2

När jag började i byggbranschen för över 10 år sen, ungefär samtidigt som BIM började bli ett mer uttalat begrepp och koncept även i Sverige, handlade alla föresläsningar och seminarier om vad BIM kan göra för dig, ditt företag, ditt projekt och byggbranschen i framtiden. Det är helt förståeligt. Det var någonting nytt.

Snackare finns det gott om. Drömmare och visionärer lika så, men personer som både drömmer, visionerar och faktiskt gör något finns det ont om.

Idag, och de senaste 5 åren, är det tyvärr fortfarande bara prat om framtiden, och vad man kan göra. Inga, eller väldigt få, pratar om och visar konkret med exempel på hur de faktiskt använder BIM i sitt dagliga arbete för att effektivisera processerna, höja vinstmarginalen och leverera en så bra produkt till kund som möjligt. Eller hur de använder sig av BIM i förvaltning. Det är synd, för jag märker hur jag själv inte längre tar mig tiden att gå på seminarier och föreläsningar, och det gör att nätverkandet minskar, vilket helt klart är negativt.

Jag vill se och lyssna på föreläsare som berättar om alla de misstag de gjort, men även vad de lyckats med. Jag vill lära mig av andras misstag, och ta lärdom av framgångsrecepten. Att ha möten om framtiden och vad man borde göra kostar mer än att faktiskt göra något, lära sig av det, och göra det igen fast lite annorlunda.

När jag och min kollega Alexander drog igång eventet Connecting the Dots så var fokus på “Hur gör du för att förändra byggbranschen”. Inte “Vad”. Ordet “Varför” är såklart lika viktigt, men det förutsätter vi att deltagarna redan vet.

Nästa gång du anordnar ett event, ett seminarium, eller nästa gång du talar inför publik, berätta och framförallt visa på hur du gör vad du säger att du gör. Då kommer jag gärna och lyssnar.

Continue Reading

Experterna

Byggbranschen – en fossil jämfört med Amazon och Alibaba

För mig personligen brukar vårtiderna som nu råder ta fram det bästa i mig. Solen som skiner, fåglarna som kvittrar, kanske en lunch i solen gör något med mitt välbefinnande.

Published

on

Jimmy Dahlström-Experterna

Det är positiva vindar som blåser. Jag tycker det mig känna positiva vibbar även i vår bransch, mycket spännande initiativ inom framförallt digitaliseringen är på gång.

Jag var häromveckan och mötte våren i Göteborg. Detta i syfte att träffa en entreprenör som förhoppningsvis kommer bli del av ett spännande projekt som vi på Prolog driver tillsammans med Chalmers. Vi har fått anslag för att utreda huruvida dagens moderna teknik, och då specifikt Block chain, kan skapa ökad produktivitet i branschen och få positiva ekonomiska effekter för de anslutna företagen.

Digitaliseringsgrad och positiv produktivitetsutveckling har en stark korrelation vilket har fastslagits av flera intressanta studier. Därför tycker jag denna studie är ytterst intressant.

Jag brukar ibland jämföra samhällsbyggnad med andra branscher, detta ska man passa sig för att göra i allt för stor utsträckning, men absolut inte i för liten heller. Däremot kan jag ibland imponeras något oerhört av t.ex. detaljhandeln eller kanske ”allt-möjligt-handeln” med jättar som Alibaba och Amazon i spetsen. De har så pass välutvecklade värdekedjor, och en så pass hög grad av digitalisering att de kan skeppa ditt gods tvärs över hela jorden med näst intill minutprecision.

I en direkt jämförelse med samhällsbyggnad så framstår vi ibland som fossiler i just denna bemärkelse, då det är vanligt förekommande att vi använder flera versioner av Excel-ark för att lägga beställningar, fysiskt hanterar följesedlar och orderuppföljning. För att nämna blott två saker.

Med det sagt så pågår massor med spännande digitala initiativ och jag tror att branschen är på mycket god väg att ta ett språng mot ökad digitaliseringsgrad och därför en förbättrad produktivitetsutveckling. Eller är det bara vårsolen som påverkar mig?

Continue Reading

Trending

Copyright © 2019 Fieldly AB. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.