Connect with us

Experterna

Obligatorisk politikertjänst för näringslivets tjänstemän! – Jimmy Dahlström om rätt kompetens på rätt plats

Expertkrönikören Jimmy Dahlström spekulerar om politikertjänst för framgångsrika tjänstemän i näringslivet kan vara del av lösningen på byggbranschens ökända produktivitetsproblem.

Published

on

Jimmy Dahlström Regionchef Prolog

Det är valår i år. Det innebär ett intensivt kampanjande för varje parti. Live-sända tv-debatter, och alla dessa vallöften. Så fort politikerna öppnar munnen lovas det än den ena miljarden och än den andra till olika sektorer hit och dit. Jag gillar politik, och tycker generellt sett att vi har ett bra politiskt klimat i Sverige. Men har vi alltid rätt kompetens på rätt plats?

Jag var för någon vecka sedan på ett mycket intressant möte med en högt uppsatt person på ett av landets största fastighetsbolag. Vi pratade om väder och vind, Allsvenskan, helgplaner, osv. Sådana ämnen som man brukar cirkulera likt katten kring het gröt innan dagens gemensamma gränssnitt påbörjas.

Vi skulle diskutera huruvida det är möjligt för en beställare att ta ett större ansvar för utvecklingen av branschens, inte dåliga, utan tyvärr mycket dystra (läs bedrövliga) produktivitet.

Det finns många fina exempel inom näringslivet där den position som anses vara beställare har tagit kommandot och styrt utvecklingen. Ta Ikea, till exempel. Deras framgång under den tyvärr avlidne Ingvar Kamprad bestod/består till stor del av deras leverantörers framgångar och effektivitet.

Inom samhällsbyggnad anländer 50 % av leveranserna sent eller inte alls. Jag utmanar er att komma sent eller inte alls till ett Ikea-varuhus som leverantör! Det tar inte många gånger innan du tappar en av världens största aktörer som dina kunder. Detta är att vara utmanande.

Men Ikea har även lyckats med att utveckla sina leverantörer, de erbjuder kompetensutveckling och revision av leverantörens processer. Planlösa kravställningar klarar vilken primat som helst av att slänga ur sig, att följa upp styra och stötta är utmaningen. Detta är att vara utvecklande.

Det finns såklart massor med makro-faktorer som påverkar både takten på det som produceras men även kostnaden. Politiker med ibland bristfällig kompetens och kunskap inom området som ska besluta om gestaltning, kravställning, etc. är tyvärr en av anledningarna. Beställare som är ovilliga att sätta sig bakom ratten och utmana och utveckla är en annan.

När vi kom in på just detta område var det som om rummet stannade till, chefen på fastighetsföretaget tog sats och yttrade sin lösning på detta problem:

“Inför obligatorisk tjänstgöring för framgångsrika tjänstemän inom näringslivet som politiker!”

Likt att sitta i en amerikansk jury skulle det då vara obligatoriskt att förse det svenska samhället och det svenska folket med sin kompetens för allmänhetens nytta.

Till en början tyckte jag det lät befängt, något sådant har inte behövts för Ikea, men kanske har han rätt. De regerande makterna och fackförbunden har inte i Ikeas fall varit lika involverade i utformning etc. som inom samhällsbyggnad. Så kanske behövs ett kompetenslyft. Kanske hade han rätt, kanske utformade vi tillsammans samhällsbyggnadens egen E=mc2, Internet eller Spotify under det mötet.

Det återstår att se, vad jag däremot kan säga med säkerhet är att fler politiker behöver skaffa sig en större kunskap, och fler beställare behöver hämta inspiration från den store Ingvar. Att peka finger på yttre faktorer som ligger utanför ramen för påverkan har alltid varit samhällsbyggarbranschens paradgren.

När politiker höjer sin kompetens och branschen sätter sig bakom ratten och fokuserar på det de kan påverka, då törs jag lova att vi höjer produktiviteten. Då kommer vi ha rätt kompetens på rätt plats, oavsett plats.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Experterna

Har vi något existensberättigande?

Vad händer den dagen Google, Amazon eller Apple för den delen bestämmer sig för att ge sig in i samhällsbyggnad?

Published

on

Jag satt häromdagen på ett flyg och läste Byggindustrin. Något ironiskt läste jag på min restid ett blogginlägg om hur min branschkollega Emile Hamon använder sin restid till reflektion, vilket även jag brukar göra. Restid försöker jag använda till att reflektera, läsa, meditera om man så vill, låta tankarna sväva.

En återkommande tanke jag haft på sistone är bristen på innovationstradition i samhällsbyggnad. Och innan ni som läser går i taket vill jag påpeka att jag såklart är medveten om att det sker massor med spännande initiativ på många håll och kanter i vår bransch. Det är inte brister på initiativ jag syftar till, utan att långsiktigt och ihärdigt cementera en innovationskultur. Och inte bara med fina ord, pilar och bubblor i någon årsredovisning utan faktiskt genom hårdvaluta som tid och ekonomi. 

Inom den fasta industrin har det sedan länge varit en självklarhet att avsätta en fast procentuell del av den årliga vinster till ett R&D konto, vilket en R&D manager står (i princip) fritt att förfoga över. I vår bransch tenderar innovation att bli personberoende. En person brinner för ett ämne, får gehör genom diverse informella politiska beslutsvägar och måste därefter äska medel. För vart ska kostanden för innovation konteras? Den frågan upplever jag tar upp alldeles för mycket tid i vår bransch, istället för frågan, vad kan vi utveckla? För är det något vi i vår bransch ska ha beröm för, är det vår förmåga att driva projekt, när väl ett utvecklingsprojekt är igång driver vi det med full kraft.

Min åsikt är att vår avsaknad av en naturlig innovationskultur leder till en tröghet inom nya innovationer till marknaden.

Jag skriver om detta då jag är genuint oroad, detta menar jag verkligen. Vad händer den dagen Google, Amazon eller Apple för den delen bestämmer sig för att ge sig in i samhällsbyggnad? Ur ett business case perspektiv är det inte alls otänkbart. Branschen står för en stor portion av världens BNP och har dessutom betydande möjlighet för utveckling. En spelplan som är en önskedröm för ett innovationsdrivet företag likt ovan nämnda. Om detta skulle inträffa, har vi då något existensberättigande?

Continue Reading

Experterna

Talk the Talk, Walk the Walk

Är det bara jag som börjar tröttna på att gå på seminarier där föreläsarna pratar om framtiden, om vad som kommer gå att göra, om vart vi är på väg, om de problem som finns idag och om hur till exempel digitaliseringen kommer lösa allt detta? Prat, prat, prat.

Published

on

Viktor Davidov header-2

När jag började i byggbranschen för över 10 år sen, ungefär samtidigt som BIM började bli ett mer uttalat begrepp och koncept även i Sverige, handlade alla föresläsningar och seminarier om vad BIM kan göra för dig, ditt företag, ditt projekt och byggbranschen i framtiden. Det är helt förståeligt. Det var någonting nytt.

Snackare finns det gott om. Drömmare och visionärer lika så, men personer som både drömmer, visionerar och faktiskt gör något finns det ont om.

Idag, och de senaste 5 åren, är det tyvärr fortfarande bara prat om framtiden, och vad man kan göra. Inga, eller väldigt få, pratar om och visar konkret med exempel på hur de faktiskt använder BIM i sitt dagliga arbete för att effektivisera processerna, höja vinstmarginalen och leverera en så bra produkt till kund som möjligt. Eller hur de använder sig av BIM i förvaltning. Det är synd, för jag märker hur jag själv inte längre tar mig tiden att gå på seminarier och föreläsningar, och det gör att nätverkandet minskar, vilket helt klart är negativt.

Jag vill se och lyssna på föreläsare som berättar om alla de misstag de gjort, men även vad de lyckats med. Jag vill lära mig av andras misstag, och ta lärdom av framgångsrecepten. Att ha möten om framtiden och vad man borde göra kostar mer än att faktiskt göra något, lära sig av det, och göra det igen fast lite annorlunda.

När jag och min kollega Alexander drog igång eventet Connecting the Dots så var fokus på “Hur gör du för att förändra byggbranschen”. Inte “Vad”. Ordet “Varför” är såklart lika viktigt, men det förutsätter vi att deltagarna redan vet.

Nästa gång du anordnar ett event, ett seminarium, eller nästa gång du talar inför publik, berätta och framförallt visa på hur du gör vad du säger att du gör. Då kommer jag gärna och lyssnar.

Continue Reading

Experterna

Byggbranschen – en fossil jämfört med Amazon och Alibaba

För mig personligen brukar vårtiderna som nu råder ta fram det bästa i mig. Solen som skiner, fåglarna som kvittrar, kanske en lunch i solen gör något med mitt välbefinnande.

Published

on

Jimmy Dahlström-Experterna

Det är positiva vindar som blåser. Jag tycker det mig känna positiva vibbar även i vår bransch, mycket spännande initiativ inom framförallt digitaliseringen är på gång.

Jag var häromveckan och mötte våren i Göteborg. Detta i syfte att träffa en entreprenör som förhoppningsvis kommer bli del av ett spännande projekt som vi på Prolog driver tillsammans med Chalmers. Vi har fått anslag för att utreda huruvida dagens moderna teknik, och då specifikt Block chain, kan skapa ökad produktivitet i branschen och få positiva ekonomiska effekter för de anslutna företagen.

Digitaliseringsgrad och positiv produktivitetsutveckling har en stark korrelation vilket har fastslagits av flera intressanta studier. Därför tycker jag denna studie är ytterst intressant.

Jag brukar ibland jämföra samhällsbyggnad med andra branscher, detta ska man passa sig för att göra i allt för stor utsträckning, men absolut inte i för liten heller. Däremot kan jag ibland imponeras något oerhört av t.ex. detaljhandeln eller kanske ”allt-möjligt-handeln” med jättar som Alibaba och Amazon i spetsen. De har så pass välutvecklade värdekedjor, och en så pass hög grad av digitalisering att de kan skeppa ditt gods tvärs över hela jorden med näst intill minutprecision.

I en direkt jämförelse med samhällsbyggnad så framstår vi ibland som fossiler i just denna bemärkelse, då det är vanligt förekommande att vi använder flera versioner av Excel-ark för att lägga beställningar, fysiskt hanterar följesedlar och orderuppföljning. För att nämna blott två saker.

Med det sagt så pågår massor med spännande digitala initiativ och jag tror att branschen är på mycket god väg att ta ett språng mot ökad digitaliseringsgrad och därför en förbättrad produktivitetsutveckling. Eller är det bara vårsolen som påverkar mig?

Continue Reading

Trending

Copyright © 2019 Fieldly AB. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.