Connect with us

Experterna

Obligatorisk politikertjänst för näringslivets tjänstemän! – Jimmy Dahlström om rätt kompetens på rätt plats

Expertkrönikören Jimmy Dahlström spekulerar om politikertjänst för framgångsrika tjänstemän i näringslivet kan vara del av lösningen på byggbranschens ökända produktivitetsproblem.

Published

on

Jimmy Dahlström Regionchef Prolog

Det är valår i år. Det innebär ett intensivt kampanjande för varje parti. Live-sända tv-debatter, och alla dessa vallöften. Så fort politikerna öppnar munnen lovas det än den ena miljarden och än den andra till olika sektorer hit och dit. Jag gillar politik, och tycker generellt sett att vi har ett bra politiskt klimat i Sverige. Men har vi alltid rätt kompetens på rätt plats?

Jag var för någon vecka sedan på ett mycket intressant möte med en högt uppsatt person på ett av landets största fastighetsbolag. Vi pratade om väder och vind, Allsvenskan, helgplaner, osv. Sådana ämnen som man brukar cirkulera likt katten kring het gröt innan dagens gemensamma gränssnitt påbörjas.

Vi skulle diskutera huruvida det är möjligt för en beställare att ta ett större ansvar för utvecklingen av branschens, inte dåliga, utan tyvärr mycket dystra (läs bedrövliga) produktivitet.

Det finns många fina exempel inom näringslivet där den position som anses vara beställare har tagit kommandot och styrt utvecklingen. Ta Ikea, till exempel. Deras framgång under den tyvärr avlidne Ingvar Kamprad bestod/består till stor del av deras leverantörers framgångar och effektivitet.

Inom samhällsbyggnad anländer 50 % av leveranserna sent eller inte alls. Jag utmanar er att komma sent eller inte alls till ett Ikea-varuhus som leverantör! Det tar inte många gånger innan du tappar en av världens största aktörer som dina kunder. Detta är att vara utmanande.

Men Ikea har även lyckats med att utveckla sina leverantörer, de erbjuder kompetensutveckling och revision av leverantörens processer. Planlösa kravställningar klarar vilken primat som helst av att slänga ur sig, att följa upp styra och stötta är utmaningen. Detta är att vara utvecklande.

Det finns såklart massor med makro-faktorer som påverkar både takten på det som produceras men även kostnaden. Politiker med ibland bristfällig kompetens och kunskap inom området som ska besluta om gestaltning, kravställning, etc. är tyvärr en av anledningarna. Beställare som är ovilliga att sätta sig bakom ratten och utmana och utveckla är en annan.

När vi kom in på just detta område var det som om rummet stannade till, chefen på fastighetsföretaget tog sats och yttrade sin lösning på detta problem:

”Inför obligatorisk tjänstgöring för framgångsrika tjänstemän inom näringslivet som politiker!”

Likt att sitta i en amerikansk jury skulle det då vara obligatoriskt att förse det svenska samhället och det svenska folket med sin kompetens för allmänhetens nytta.

Till en början tyckte jag det lät befängt, något sådant har inte behövts för Ikea, men kanske har han rätt. De regerande makterna och fackförbunden har inte i Ikeas fall varit lika involverade i utformning etc. som inom samhällsbyggnad. Så kanske behövs ett kompetenslyft. Kanske hade han rätt, kanske utformade vi tillsammans samhällsbyggnadens egen E=mc2, Internet eller Spotify under det mötet.

Det återstår att se, vad jag däremot kan säga med säkerhet är att fler politiker behöver skaffa sig en större kunskap, och fler beställare behöver hämta inspiration från den store Ingvar. Att peka finger på yttre faktorer som ligger utanför ramen för påverkan har alltid varit samhällsbyggarbranschens paradgren.

När politiker höjer sin kompetens och branschen sätter sig bakom ratten och fokuserar på det de kan påverka, då törs jag lova att vi höjer produktiviteten. Då kommer vi ha rätt kompetens på rätt plats, oavsett plats.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Experterna

Jimmy Dahlström, Prolog: ”ingen förändring sker om du inte förstår varför”

Det många missar i sin iver att förändra är att på djupet rota anledningen till att saker och ting ska ändras framgent. Att förklara för sig själv eller sin omgivning varför en förändring ska ske och vad som finns på andra sidan – på det ännu grönare gräset – är det viktigaste steget att ta innan resan börjar.

Published

on

Jimmy Dahlström-Experterna

Förändring är otroligt svårt, och då pratar jag inte specifikt för oss verksamma inom samhällsbyggnad. Vi människor gillar generellt sett inte förändringar. Vi är flockdjur som gillar förutsägbarhet och att ha en trygg kontext i vilken få eller inga förutsättningar ändras från dag till dag. Det kan låta lite dystert men så är det.

Det många missar i sin iver att förändra är att på djupet rota anledningen till att saker och ting ska ändras framgent. Att förklara för sig själv eller sin omgivning varför en förändring ska ske och vad som finns på andra sidan – på det ännu grönare gräset – är det viktigaste steget att ta innan resan börjar.

Utan en genuin förståelse för problembilden, och en tydligt uppmålad bild av hur tillvaron ser ut när förändringen är genomförd, kommer kraften att genomföra förändringen inte att vara tillräcklig. En organisation kan ta in hur många duktiga konsulter som helst, du kan anlita den bästa personliga tränaren du kan hitta för pengar, energin att driva igenom förändringen kommer avta om målbilden inte är solklar.

På samma sätt fallerar de flesta förändringsarbeten om förändringarna inte är rotade i en problematik som ska åtgärdas. Om du mår bra, har en fin tillvaro varför ska du då ändra din träningsrutin? Om du däremot sällan eller aldrig uppnår dina mål och har hittat att detta beror på din träningslängd så vet du vad som ska ändras.

Ett annat hinder som många snubblar på är ihärdighet. Att förändra något oavsett vad det är tar tid. Det krävs långsiktighet och uthållighet. Om du går till gymmet en gång och sedan går hem och tittar dig själv i spegeln så kommer du inte att se något resultat. En ledare som provar en ny metod kommer inte att märka skillnad i gruppens dynamik efter första veckomötet.

Oavsett om det gäller sänkta produktionskostnader, kortare ledtider eller ett ökat välmående genom träning så är mitt råd att lägga ner mycket mer tid i utredande skeden av förändringsresan än du tror. Det har du tillbaka många gånger om senare.

Kan du svara tydligt på följande frågor har du bra förutsättningar att lyckas:

  • Vilket problem/utmaning ska förändringen lösa?
  • Vilka resultat kan du verifiera när du är klar?
  • Har du en realistisk tidsplan med uppföljbara delmål?
Continue Reading

Experterna

Viktor Davidov, BIMobject: ”Ju fler kockar, desto bättre soppa”

Med dagens digitala verktyg har vi en fantastisk möjlighet att involvera väldigt många fler kompetenser när ett byggprojekt ska utformas. Poängen med LEAN är att förbereda så mycket som möjligt för nästa mottagare för att minimera icke värdeskapande arbete (så kallat slöseri). Och det är här begreppet “ju fler kockar desto bättre soppa” kommer in.

Published

on

Viktor Davidov header-2

När jag började på Ericsson pratade ingen om LEAN. Alla bara gjorde det istället, och lärde alla nya medarbetare att det här är arbetssättet och varför det är viktigt.

När jag började på NCC påstods att man gjorde LEAN eller skulle börja göra, men ingen berättade varför. Det fick konsekvensen att väldigt få faktiskt på riktigt levde som man lärde.

Poängen med LEAN är att förbereda så mycket som möjligt för nästa mottagare för att minimera icke värdeskapande arbete (så kallat slöseri). Och det är här begreppet “ju fler kockar desto bättre soppa” kommer in.

Med dagens digitala verktyg har vi en fantastisk möjlighet att involvera väldigt många fler kompetenser när ett byggprojekt ska utformas. I tidigare krönika nämnde jag hur fönsterprojekteringen och upphandlingen av fönster effektiviserades markant med hjälp av att fönstrens digitala tvillingar används. Leverantören av fönstren medverkade också i projektet. Ju fler kockar vi blir, desto mer rätt blir det från början, och det är den digitala teknologin som möjliggör insamlingen av kunskapen och informationen. Också känt som ByggnadsInformationsModell.

Om vi sen även gör som kockarna, att vi lagar maten flera gånger, smakar av och testar, innan vi serverar den till kunderna så kan vi allokera om tiden. Från slöseri till värdeskapande aktiviteter. Även detta stavas BIM, ByggnadsInformationsModell. Simulera, förutsäg och analysera slutprodukten i datorn innan du bygger den i verkligheten. Så gör redan andra branscher, och nu har turen kommit till oss i samhällsbyggarsektorn.

Vi har pratat länge om BIM, vi har pratat länge om många kockar. Nu är det dags att på riktigt börja göra något. Mitt tips är att involvera tillverkarna av byggprodukter. För om det är några som kan sina ingredienser så är det ju självklart de som odlar dem.

Continue Reading

Experterna

”Vi i branschen måste bli bättre på att lämna gamla roller” – Jimmy Dahlström, Prolog

Projekten tenderar att alltid hamna i tidsbrist, det är inget nytt, det är nästan så att vi har permanentat det tillståndet. Att alltid ha bråttom till något är det vanliga.

Published

on

Jimmy Dahlström-Experterna

”Jag kan köpa allt, men jag kan inte köpa tid.” Så sa Warren Buffett, en av historiens mest framgångsrika affärsmän.

Jag har i min roll som konsult ynnesten att få hjälpa många organisationer i deras utveckling. Men jag har även haft det ärofyllda uppdraget att coacha individer i deras eget ledarskap.

Och tid dyker inte sällan upp som ett problem. Ingen har tid. Men egentligen har vi alla tid. Alla har samma antal timmar på ett dygn. Ingen är undantagen.

Boverket fick under 2017 i uppdrag av regeringen att kartlägga byggskador och de samhällsekonomiska konsekvenserna av detta. Rapporten visar att dessa kostar minst 50 miljarder kronor årligen, förmodligen betydligt mer. En av orsakerna är – just det – tid.

Tidsbrist i planerings- och projekteringsskedet och i produktion. För mig är detta inget annat än en paradox. Under så många har vi i branschen kämpat med samma problematik. Projekten tenderar att alltid hamna i tidsbrist, det är inget nytt, det är nästan så att vi har permanentat det tillståndet. Att alltid ha bråttom till något är det vanliga.

Ovanstående kostnadsmassa är givetvis ingenting vi ska acceptera, dels som bransch men framförallt inte som skattebetalare. Vi behöver gemensamt kraftsamla för att skapa mer tid, att ge utrymme för utveckling, utvärdering och förbättring.

Min åsikt är att vi i branschen måste bli bättre på att lämna gamla roller och uppfattningar om hur saker och ting ska vara. Vi måste utmana oss själva och varandra till att driva innovation.

Det börjar i mångt och mycket med beställaren. För ställer beställaren utmanande krav på innovation, effektivisering och produktivitet kommer branschen succesivt att anpassa sig och driva utveckling.

På samma gång måste entreprenörerna och konsulterna svara upp på beställarens nya krav. Vi ska tillsammans vända denna finlandsfärja till bransch. Det kommer att ta tid, men tid är på ett sett det enda vi har, och vi har alla lika mycket.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2019 Fieldly AB. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.