Connect with us

Teknik

Kung Carl Gustaf: “Det gäller att hänga med” – Trä & Teknik 2018

Trä och Teknik i Göteborg är den nordiska mötesplatsen för alla som arbetar med och använder trä. Digitala Byggindustrin var på plats och har sammanfattat tre insikter vi plockar med oss.

Published

on

Kungen Trä och Teknik 2018 Digitala Byggindustrin

Trä och Teknik är Nordens ledande mässa för träindustrin. Under fyra dagar, tisdag till fredag, är Svenska Mässan i Göteborg samlingsplatsen för dig som på något sätt arbetar med och använder trä i din verksamhet. Digitala Byggindustrin var på plats dag 1 och här summerar vi tre saker vi fångade upp. Häng på!

Lärdom 1: “Det gäller att hänga med”

Mikael Eliasson, direktör för Svenskt Trä, inledde med att påminna om att trä, som byggmaterial och som industri, har stor potential när det kommer till att bygga mer för fler, minska klimatpåverkan och skapa sysselsättning och värde i hela landet. Träindustrin, menar han, bidrar till att bygga ett hållbart Sverige. 

Kung Carl Gustaf XVI drog uppmärksamhet på invigningen av Trä & Teknik 2018. Han inledningstalade och slog fast att träd växer långsamt, men det gör inte kunskapen kring träindustrin och hur vi använder trä i byggande och produktion. Digitaliseringens vindar sveper över alla verksamhetsområden och affärsmodeller utmanas i grunden. Träindustrin är inget undantag. Det gäller som företag att, som kungen betonade, att “hänga med”. Och, som han avslutade sitt inledningstal med; nu kör vi!

Lärdom 2: Träbyggande leder vägen i industrialisering av bygg

Hur kan vi skapa fler arbetstillfällen utanför städerna? Hur kan vi bygga mer effektivt och välplanerat? Hur möter vi den skriande bostadsbristen? Ett svar är att fler kan ta efter Lindbäcks byggs exempel.

Helena Lidelöw är konstruktionschef på Lindbäcks bygg i Piteå, Sverigeledande inom industriellt byggande. På Trä & Teknik bjöd hon på en inspirerande dragning av ett alternativ till traditionellt byggande.

Lindbäcks bygger nämligen helt enligt Lean Production och skapar färdiga så kallade volymer. Volymerna byggs inomhus i den norrländska husfabriken och fraktas sedan till platsen för uppförandet med lastbil, tåg eller båt och monteras på plats. Som exempel bygger man just nu studentbostäder åt studenter vid Lunds universitet, som alltså tillverkas i Piteå och efter en båtresa till Malmö hamn monteras i norra Lund. Hur går det då, oftast, till när Lindbäcks bygger? En projekteringsfas kan ta upp till ca 30 veckor, den följs sedan av ca fyra veckors produktion av så kallade volymer (eller moduler), transport på upp till 90 mil, fyra veckors montering följs av kompletteringar under upp till ca 6 månader. Snabbaste cykeltid från beställning till färdig byggnad är 9 månader.

Lindbäcks nya produktionsanläggning, Haraholmen, upptar en yta om 7 fotbollsplaner och har kapacitet att bygga 16 volymer på en arbetsdag. Det motsvarar ca 1600 lägenheter per år vilket tillsammans med företagets befintliga fabrik klarar att producera 2400 lägenheter om året. Och trä har en stor del i att göra det industriella byggandet verklighet. Inte mindre än 1700 kubikmeter limträ och 8000 kubikmeter virke går åt varje år. Inspirerande!

Helena Lidelöw Lindbäcks bygg Trä och Teknik 2018

Helena Lidelöw, konstruktionschef på Lindbäcks bygg, talade om hur de jobbar med industriellt byggande.

Lärdom 3: Digitalisera mera, men inte för sakens skull

Digitalisering stod, så klart, i fokus för flera punkter på programmet. Svensk möbelindustri är en stor konsument av trä och flera aktörer var representerade på mässan.

Kinnarps vd, Robert Petersson, betonade till exempel att digitalisering måste göra att processer, arbetssätt och flöden blir enklare och smartare. Att digitalisera för att det ska se bra ut på ytan – likt en polerad dörr – utan att göra arbetet för medarbetare och företag lättare saknar poäng, menar han.

“Jag köper inte något enbart för att det är nytt, det måste ha bevisat sin nytta.”

Stefan Fölster, nationalekonom och tidigare chefsekonom vid Svenskt Näringsliv, bjöd på dagens kanske bästa liknelse när han till panelsamtalet infogade en varning till företag att springa på alla “digitaliseringsbollar” och tappa fokus på vad som faktiskt skapar nytta för det egna företaget och kunderna.

Det gäller istället, menar han, att bete sig som en tiger, som uppmärksamt följer omgivningen och är redo att fälla vildsvinen när de uppenbarar sig. För, som Stefan sa:

“När det springer ett vildsvin över vägen måste man ha kraften att fälla det.”

Tips!

Ett sätt att framtidssäkra sin byggverksamhet är att hålla koll på byggprojekten och alla som är involverade i dem. Fieldly är ett digitalt projekthanteringsverktyg som hjälper dig med just det.

Kungen på Trä och Teknik 2018

Kung Carl Gustaf besökte Trä & Teknik och lär ha ett stort intresse för trä och träindustrin.

Foto i banner: Skvader Media, Rickard Olausson

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Byggtrender

Så skyddar sig företag mot digitaliseringens potentiella hot

Digitaliseringen skapar nya möjligheter för byggbranschen, men också potentiella hot och utmaningar. Visste du till exempel att en byggkran kan hackas och fjärrstyras?

Published

on

Att hacka sig in i kontrollrummet och ta över styrningen av byggkranar och andra stora byggmaskiner är lättare än vad man kan tro. Det menar säkerhetsföretaget Trend Micro.

– Fjärrkontrollen styr kranen genom att via ljudvågor ge vissa kommandon, som ”kör uppåt”, ”kör åt sidan”. Om man kan registrera dessa är det lätt att kopiera dem och använda dem för att själv styra kranen som man vill, säger Johnny Krogsboll, technical director Nordic på Trend Micro, till tidningen Byggindustrin.

Företaget har gjort tester på byggarbetsplatser och lyckats ta sig in flera olika styrsystem. En möjlig attentatsman skulle kunna vara någon som vill skada företaget eller hota byggarbetsplatsen: ett konkurrerande företag, en extrem aktivistgrupp eller en hackare som bara vill skapa oreda.

– Vi har ännu inte hört om någon attack av detta slag, men jag tror att det bara är en tidsfråga innan vi ser dem, säger Johnny Krogsboll till Byggindustrin.

Det företagen själva kan göra för att skydda sig är att stänga av RF-systemen när bygget är stängt och ställa krav på dem som tillverkar och levererar styrsystemen.

Några som gjort åtgärder för att skydda sina uppkopplade fordon är Volvo Group Venture Capital som har investerat i israeliska Upstream Security som specialiserat sig på cybersäkerhet för fordon, skriver tidningen Entreprenad.

– Upstream Security har ett bra erbjudande och förmåga att stötta oss med cybersäkerhetslösningar som uppfyller framtida krav, säger Anna Westerberg, tillförordnad vd för Volvo Group Venture Capital och tillika Senior Vice President för Volvo Group Connected Solutions.

Marknaden för cybersäkerhetslösningar för uppkopplade fordon förväntas växa kraftigt under de närmaste åren. Detta förutspås bland annat av flera marknadsundersökningar, enligt Entreprenad.

Continue Reading

Byggtrender

Rör du dig för mycket eller för lite på jobbet? Ny teknik ger säkrare svar

Forskare vid Högskolan i Gävle har med hjälp av rörelsemätare mätt hur mycket olika yrkesgrupper rör på sig under en arbetsdag. Resultatet ger bra mycket mer sanningsenliga svar än tidigare rapporter då försökspersoner själva uppskattat hur mycket de rör på sig.

Published

on

Den moderna teknik som ligger bakom de små rörelsemätarna kan ge viktiga indikationer på vem som är farligt stillasittande i jobbet – men också vem som borde sitta ner och återhämta sig oftare.

– Det är små och billiga mätapparater som man fäster på kroppen, och som personen kan ha på sig flera dagar. Det är bra eftersom vår forskning visar att personens egen uppfattning om hur lång tid hen gjort olika saker inte stämmer särskilt väl med sanningen, säger Svend Erik Mathiassen, professor i arbetshälsa vid Högskolan i Gävle, till tidningen Arbetsliv.

Att stillasittande är en hälsoriskfaktor har forskningen etablerat sedan länge, men nu visar undersökningar att det även är en riskfaktor att röra sig för mycket på jobbet och sitta ner för lite.

– Forskning visar att de som har tunga fysiska arbeten där man verkligen inte sitter långa stunder i taget, som i byggbranschen, också har en överrisk för att få hjärt-kärlproblem, samt i genomsnitt är i sämre fysisk form än de som har ett stillasittande yrke. Så både för mycket och för litet sittande kan ge problem, säger Svend Erik Mathiassen.

Allt från butiksanställda, flygplanslastare och frisörer till kontorsanställda och universitetslärare har fått bära mätinstrumenten.

– Vi samlar naturligtvis in mycket annan data också så att vi kan få en samlad bild av arbetssituationen för de anställda, och hur belastningarna hänger ihop med den psykosociala arbetsmiljön, trötthet och besvär, säger Svend Erik Mathiassen.

Continue Reading

Byggtrender

Svenskt bolag vill bli global storspelare inom visualiserings-tech

På mindre än ett år har Tech-bolaget wec360° etablerat verksamheten på fem nya internationella marknader, däribland USA. På hemmamarknaden i Sverige har wec360° idag visualiserat hela 36% av alla lägenheter som byggdes under 2018, och är därmed fortsatt marknadsledande.

Published

on

Bolagets specialitet är 3D-teknik inom Virtual Reality och Augmented Reality samt licensbaserade systemlösningar. Med dessa tekniker hjälper wec360° byggbranschen att presentera och marknadsföra sina bostäder, kontorslokaler och kommersiella fastigheter flera år innan de byggs, så att investeringar kan säkras i mycket tidiga skeden. Detta samtidigt som köparna får ett mer omfattande och djupgående underlag för tryggare beslut.

När företaget nu släpper sin årsredovisning för 2018, står det alltså klart att bolagets uttalade ambition att göra internationell sak av sin affär och 3D-teknik är igångsatt på riktigt. På mindre än ett år har man startat verksamhet med skarpa projekt på fem nya marknader: Norge, Danmark, Finland, Polen och USA.

– USA är såklart en drömmarknad, dels för den starka byggmarknaden där, som är större än hela den svenska – inom taxiavstånd i stora städer som New York. Men dels också för att vår teknik ligger väldigt långt fram i relation till allt annat som finns där. Vi tror att det vi kommer med till den amerikanska marknaden kommer att kasta om spelets regler, säger Matt Connors, nytillsatt styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Globala ambitioner till trots så ser bolaget fortfarande den svenska hemmamarknaden som sin viktigaste.

– Vi räknar med att andra länders marknader kommer springa om den svenska vad gäller ren ekonomisk vinning för oss. Men svenskarnas ganska unika omfamnande av ny teknik gör att den svenska marknaden är och kommer förbli superviktig för oss. Det vi utvecklar och kör ut här hemma, är många andra marknader inte mogna för på flera år. På så sätt ger Sverige oss en chans att ligga steget före, säger Per Hjaldahl, utvecklingschef på wec360°.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2019 Fieldly AB. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.