Connect with us

Experterna

“Jag är less på att försvara byggbranschen”: Jimmy Dahlström är ny krönikör!

Published

on

Jimmy Dahlström Digitala Byggindustrin

Jag vill tacka…

Då var det dags för mig att börja skriva krönikor här på Digitala Byggindustrin. För er som inte kommit i kontakt med mig tidigare så heter jag Jimmy Dahlström och jag brukar beskriva mig som en samhällsbyggar-eldsjäl. Jag tycker att samhällsbyggnad är fantastiskt, komplext, utmanande och mycket spännande. Jag kommer att dela med mig av mina tankar, kanske utmana branschen och dig som läsare. Jag uppmuntrar interaktion, så kommunicera gärna med mig om ni håller med eller om ni inte alls är av samma åsikt som mig.

Jag har jobbat med effektivisering av samhällsbyggnad i nästan 10 års tid. Varit entreprenör och konsult. I min roll som konsult har jag sett branschen ur många olika aktörers perspektiv vilket i min mening gett mig en bra bild av vilka olika utmaningar som finns i alla led i samhällsbyggandet.

I debatten kring samhällsbyggnad, på tv, i radio och tidningar nämns takt relativt ofta. Det byggs i vad den stora massan tycker, i en för låg takt. Hur svårt kan det vara? Varför bygger man inte bara mer?

Jag har många vänner som jobbar i helt andra branscher än mig. Många av dem jobbar i branscher som har väl utvecklade värdekedjor, som det så fint heter. Det är egentligen ett fint ord som beskriver att från råvara till färdigställd (och inbyggd) produkt har leden effektiviserats. Otaliga är de parmiddagar då jag har till synes oprovocerat fått stå till svars för en hel bransch och dess påstådda ineffektivitet.

Finns det någon sanning i mina vänners anklagelser?

Den bistra sanningen vi inom samhällsbyggnad får lov att tugga i oss är, JA.

Forskning visar att genom en effektiv och välplanerad logistik kan produktionstiderna kortas med 15-20%. Om vi slentrianmässigt antar att den genomsnittliga produktionstiden är 2 år för ett givet projekt skulle detta innebära nästan ett halvårs snabbare produktion i det bästa fallet. Då ska man komma ihåg att detta alltså handlar om bygglogistik, lejonparten av ett projekts livslängd bedrivs i de tidiga skedena. I dessa finns det betydande effektiviseringar att uppnå; jag har själv varit med och halverat tiden för framarbetning av systemhandlingar för ett komplext infrastrukturprojekt.

Detta är givetvis teoretiskt och avvägningen mellan kvalitet och tid är fortfarande viktig. Men faktum kvarstår, vi har en betydande hävstångseffekt att realisera, i samtliga faser av ett projekt, från idé till produktion och sedermera drift och underhåll.

Det finns även en rad andra områden i vilka stora nyttor finns att uppnå förutom logistik, flera av dem kommer jag hantera i mina krönikor framöver.

Så häng med i krönikorna, interagera och låt oss effektivisera byggandet tillsammans! Jag är nämligen less på att behöva försvara vår bransch på mina parmiddagar. Jag skulle vilja skifta fokus och förklara hur vi kan vara så effektiva i jämförelse med annan industri och rodna över mina vänners komplimanger över vår gemensamma bransch.

Från försvar till tacktal.

 

Om krönikören

Jimmy Dahlström är regionchef på Prolog och har mångårig erfarenhet av organisationsutveckling och förändringsledning med hjälp av metoder och verktyg inspirerade av Lean. Att skapa förändring genom innovativa verktyg och metoder är något han brinner oerhört starkt för.

På Digitala Byggindustrin delar han erfarenheter, insikter och reflektioner om hur vi tillsammans kan uppnå en effektivare, mer produktiv och smartare byggindustri.

Jimmy Dahlström är ny krönikör på Digitala Byggindustrin. Under kategorin Experterna hittar du hans och andra krönikörers texter om framtidens byggbransch.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Experterna

Har vi något existensberättigande?

Vad händer den dagen Google, Amazon eller Apple för den delen bestämmer sig för att ge sig in i samhällsbyggnad?

Published

on

Jag satt häromdagen på ett flyg och läste Byggindustrin. Något ironiskt läste jag på min restid ett blogginlägg om hur min branschkollega Emile Hamon använder sin restid till reflektion, vilket även jag brukar göra. Restid försöker jag använda till att reflektera, läsa, meditera om man så vill, låta tankarna sväva.

En återkommande tanke jag haft på sistone är bristen på innovationstradition i samhällsbyggnad. Och innan ni som läser går i taket vill jag påpeka att jag såklart är medveten om att det sker massor med spännande initiativ på många håll och kanter i vår bransch. Det är inte brister på initiativ jag syftar till, utan att långsiktigt och ihärdigt cementera en innovationskultur. Och inte bara med fina ord, pilar och bubblor i någon årsredovisning utan faktiskt genom hårdvaluta som tid och ekonomi. 

Inom den fasta industrin har det sedan länge varit en självklarhet att avsätta en fast procentuell del av den årliga vinster till ett R&D konto, vilket en R&D manager står (i princip) fritt att förfoga över. I vår bransch tenderar innovation att bli personberoende. En person brinner för ett ämne, får gehör genom diverse informella politiska beslutsvägar och måste därefter äska medel. För vart ska kostanden för innovation konteras? Den frågan upplever jag tar upp alldeles för mycket tid i vår bransch, istället för frågan, vad kan vi utveckla? För är det något vi i vår bransch ska ha beröm för, är det vår förmåga att driva projekt, när väl ett utvecklingsprojekt är igång driver vi det med full kraft.

Min åsikt är att vår avsaknad av en naturlig innovationskultur leder till en tröghet inom nya innovationer till marknaden.

Jag skriver om detta då jag är genuint oroad, detta menar jag verkligen. Vad händer den dagen Google, Amazon eller Apple för den delen bestämmer sig för att ge sig in i samhällsbyggnad? Ur ett business case perspektiv är det inte alls otänkbart. Branschen står för en stor portion av världens BNP och har dessutom betydande möjlighet för utveckling. En spelplan som är en önskedröm för ett innovationsdrivet företag likt ovan nämnda. Om detta skulle inträffa, har vi då något existensberättigande?

Continue Reading

Experterna

Talk the Talk, Walk the Walk

Är det bara jag som börjar tröttna på att gå på seminarier där föreläsarna pratar om framtiden, om vad som kommer gå att göra, om vart vi är på väg, om de problem som finns idag och om hur till exempel digitaliseringen kommer lösa allt detta? Prat, prat, prat.

Published

on

Viktor Davidov header-2

När jag började i byggbranschen för över 10 år sen, ungefär samtidigt som BIM började bli ett mer uttalat begrepp och koncept även i Sverige, handlade alla föresläsningar och seminarier om vad BIM kan göra för dig, ditt företag, ditt projekt och byggbranschen i framtiden. Det är helt förståeligt. Det var någonting nytt.

Snackare finns det gott om. Drömmare och visionärer lika så, men personer som både drömmer, visionerar och faktiskt gör något finns det ont om.

Idag, och de senaste 5 åren, är det tyvärr fortfarande bara prat om framtiden, och vad man kan göra. Inga, eller väldigt få, pratar om och visar konkret med exempel på hur de faktiskt använder BIM i sitt dagliga arbete för att effektivisera processerna, höja vinstmarginalen och leverera en så bra produkt till kund som möjligt. Eller hur de använder sig av BIM i förvaltning. Det är synd, för jag märker hur jag själv inte längre tar mig tiden att gå på seminarier och föreläsningar, och det gör att nätverkandet minskar, vilket helt klart är negativt.

Jag vill se och lyssna på föreläsare som berättar om alla de misstag de gjort, men även vad de lyckats med. Jag vill lära mig av andras misstag, och ta lärdom av framgångsrecepten. Att ha möten om framtiden och vad man borde göra kostar mer än att faktiskt göra något, lära sig av det, och göra det igen fast lite annorlunda.

När jag och min kollega Alexander drog igång eventet Connecting the Dots så var fokus på “Hur gör du för att förändra byggbranschen”. Inte “Vad”. Ordet “Varför” är såklart lika viktigt, men det förutsätter vi att deltagarna redan vet.

Nästa gång du anordnar ett event, ett seminarium, eller nästa gång du talar inför publik, berätta och framförallt visa på hur du gör vad du säger att du gör. Då kommer jag gärna och lyssnar.

Continue Reading

Experterna

Byggbranschen – en fossil jämfört med Amazon och Alibaba

För mig personligen brukar vårtiderna som nu råder ta fram det bästa i mig. Solen som skiner, fåglarna som kvittrar, kanske en lunch i solen gör något med mitt välbefinnande.

Published

on

Jimmy Dahlström-Experterna

Det är positiva vindar som blåser. Jag tycker det mig känna positiva vibbar även i vår bransch, mycket spännande initiativ inom framförallt digitaliseringen är på gång.

Jag var häromveckan och mötte våren i Göteborg. Detta i syfte att träffa en entreprenör som förhoppningsvis kommer bli del av ett spännande projekt som vi på Prolog driver tillsammans med Chalmers. Vi har fått anslag för att utreda huruvida dagens moderna teknik, och då specifikt Block chain, kan skapa ökad produktivitet i branschen och få positiva ekonomiska effekter för de anslutna företagen.

Digitaliseringsgrad och positiv produktivitetsutveckling har en stark korrelation vilket har fastslagits av flera intressanta studier. Därför tycker jag denna studie är ytterst intressant.

Jag brukar ibland jämföra samhällsbyggnad med andra branscher, detta ska man passa sig för att göra i allt för stor utsträckning, men absolut inte i för liten heller. Däremot kan jag ibland imponeras något oerhört av t.ex. detaljhandeln eller kanske ”allt-möjligt-handeln” med jättar som Alibaba och Amazon i spetsen. De har så pass välutvecklade värdekedjor, och en så pass hög grad av digitalisering att de kan skeppa ditt gods tvärs över hela jorden med näst intill minutprecision.

I en direkt jämförelse med samhällsbyggnad så framstår vi ibland som fossiler i just denna bemärkelse, då det är vanligt förekommande att vi använder flera versioner av Excel-ark för att lägga beställningar, fysiskt hanterar följesedlar och orderuppföljning. För att nämna blott två saker.

Med det sagt så pågår massor med spännande digitala initiativ och jag tror att branschen är på mycket god väg att ta ett språng mot ökad digitaliseringsgrad och därför en förbättrad produktivitetsutveckling. Eller är det bara vårsolen som påverkar mig?

Continue Reading

Trending

Copyright © 2019 Fieldly AB. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.