Connect with us

Okategoriserat

Hentverkarna ett halvår efter starten: hur går det för Ikanos snickarlärlingar?

Idag är ungefär en procent av verksamma hantverkare kvinnor. Det jobbar Ikano Bostad på att ändra. Hentverkarna ger femton kvinnor en skjuts in snickarkarriären. För ett halvår sedan gick starten för det 3,5 år långa lärlingsprogrammet. Hur har det gått?

Published

on

Margareta Lisjö Ikano Bostad

Idag är ungefär en procent av verksamma hantverkare kvinnor. Det jobbar Ikano Bostad på att ändra. Margareta Lisjö är arbetschef på projektet i Gustavsberg där femton kvinnor tar sina första steg i snickarkarriären. Hur har det gått för Hentverkarna så här långt? Vad är arbetschefen mest nöjd med? Vi hörde efter.

Lärlingarnas engagemang sprider glädje

Hentverkarna sysselsätter, sedan starten i oktober förra året, 15 kvinnor som arbetar heltid mot en ny karriär som snickare. När 5 800 lärlingstimmar är avklarade har 3,5 år gått och en tillsvidareanställning hos Ikano Bostad väntar. Av totalt 310 sökande sållades femton snickarlärlingar med stort driv och engagemang fram.

En deltagare i lärlingsprogrammet upptäckte att yrket inte var för henne, men i övrigt har alla stannat kvar och gått in för sina nya karriärer.

”Det roligaste är att de är så otroligt positiva och att de har ett sånt engagemang för att lära sig. Det gör att man är väldigt glad på arbetet varje dag.”

Orden tillhör arbetschef Margareta Lisjö. I egenskap av arbetschef ansvarar hon för arbetet på byggprojektet i Gustavsberg där samtliga Hentverkare just nu arbetar. Inom kort kommer gruppen att splittras och lärlingarna fördelas på två projekt, ett i Årsta i södra Stockholm och ett i Västra Brotorp som ligger på stadens norra sida. Var man hamnar beror på vilken ort man bor närmast.

Utbildningen innehåller både praktiska och teoretiska delar och man har sett till så att alla får prova alla moment.

”Sen kan det ju vara så att man hamnar i laget som ska gipsa 100 lägenheter och då får man lära sig det ordentligt.”

Ändrad kultur ska öppna bygg för fler

Hentverkarna är ett steg mot att uppnå en jämnare fördelning mellan könen på byggarbetsplatsen. I slutändan ska det inte ha betydelse om du är kvinna eller man, det är man noga med att understryka. För att råda bot på den rådande obalansen satsar man bl.a. på lärlingsprogrammet riktat mot kvinnor.

Utbildning av befintlig personal är ett annat steg mot en blandad arbetsplats och en öppnare arbetskultur. För att åstadkomma varaktig förändring och göra bygg till en attraktiv bransch för tjejer och kvinnor att söka sig till tror man att utbildning av befintlig personal är en viktig nyckel.

”Det är inte tjejerna som kommer in som ska förändras. Vi försöker vara lyhörda och vi jobbar mycket med kulturen inom bolaget.”

De hantverkare som nu jobbar med de kvinnliga lärlingarna har gått en utbildning i genus. Man har också haft en forskare inkopplad som gjort intervjuer och hållit lärandeseminarier där resultaten presenterats och jobbats med.

”Våra manliga yrkesarbetare är positiva och de tycker att det är kul att få kvinnliga kollegor. Det blir en annan arbetsmiljö.”

”Man ber tjejer och killar om olika saker”

Byggbranschen har varit Margareta Lisjös hemmaplan ett bra tag. Så pass länge att en del av den kultur man nu jobbar på att förändra går obemärkt förbi. Att tilltala manliga yrkesarbetare vid efternamn och kvinnliga vid förnamn är en sak hon blivit uppmärksam på.

”Jag har jobbat i den här mansdominerade branschen så länge att jag har fått lära mig att tänka på en del saker. Det kan handla om att man vid vissa tillfällen vänder sig direkt till killarna och vid andra till tjejerna.”

Att bli medveten om sitt beteende är en viktig början mot förändring.

”Det är väl där jag befinner mig nu”, säger Margareta.

Tjejer förväntas inte bli hantverkare

Sin egen väg till byggbranschen hittade Margareta genom Lars och Lars. Så hette två av hennes närmaste kollegor när hon jobbade på Fortifikationsverket en gång i tiden. De skulle båda läsa till civilingenjörer inom väg och vatten på Chalmers i Göteborg och Margareta blev inspirerad att göra det samma. Det är ett val hon aldrig ångrat. Eftersom arbetet präglas av olika projekt blir det sällan enformigt, tycker hon.

”Byggbranschen passar mig perfekt. Det är kul att få byta miljö så ofta. Du är ungefär ett år på ett projekt och sen får du nya arbetskamrater och underentreprenörer.”

Att branschen har så få kvinnor tror hon beror på starka traditioner.

”Det förväntas inte att tjejer ska bli hantverkare. Väljer man bygg får man räkna med att bli ensam i klassen med kanske tjugo bråkiga killar.”

Som arbetschef på Ikano i Gustavsberg är Margareta med och förändrar könsfördelningen på ett högst konkret sätt.

Hon ser gärna att andra byggbolag tar efter och nämner traineeprogram för byggingenjörer som exempel på andra, bra, initiativ för att få fler talanger att hitta till branschen.

”Det räcker ju inte med att vi på Ikano gör vad vi kan. Alla måste anstränga sig.”

Foto: Ikano Bostad

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Experterna

Du gamla du fria…hur blir vi fler i samhällsbyggnad?

Published

on

Jimmy Dahlström Regionchef Prolog

Jag firar alltid vår nationaldag och firade så klart även i onsdags, den 6 juni. Jag är stolt över vårt land.

Vi har ett väldigt vackert land och det finns mycket att vara stolt över.

Norrlands spektakulära natur, en huvudstad med ovanligt mycket vatten i de centrala delarna, Värmlands vackra skogar, det kala och karga landskapet på västkusten, Österlens harmoni.

Eller varför inte förmånlig föräldraledighet, bra arbetsvillkor, goda semesterförhållanden, sunt starta-eget klimat. En byggbransch som faktiskt håller hög kvalitet. Måhända att det är dyrt att bygga men vi är duktiga.

Jag vill att alla som bor i Sverige ska känna sig stolta över sitt Sverige, vårt Sverige.

Vi har dock en utmaning.

Hur ska vi ta tillvara på den arbetskraft som invandrar till Sverige? Problemet är inte invandringen i sig, problemet är enligt mig att vi inte tar tillvara på all den kompetens som finns hos de nya svenskarna.

Hur ska vi få dem att känna sig stolta över vårt Sverige?

Ur ett samhällsbyggarperspektiv så är behovet av arbetskraft väldigt högt just nu. Samtidigt upplever många en brist på just arbetskraft.

Enligt mig finns en av de långsiktiga lösningarna på en nutida och framtida arbetskraftsbrist i lyckad integration och tillvaratagande på kompetens från nya svenskar.

Det hela handlar om involvering, för att lära sig våra svenska byggnormer, nomenklatur osv., måste man få chansen att involveras.

Det finns många fina exempel där arbetsträning sedermera lett till framgångsrik integrering och förändrade liv. För det finns något elementärt i att kunna jobba och försörja sig, det ligger djupt inom oss människor.

Ett sådant exempel är Stiftelsen Botildenborg.

Botildenborg är ett gammalt hus beläget mitt i Rosengård i Malmö som stiftelsen nu har återskapat. Detta har gjorts med arbetsplatsförberedande nya svenskar med målet att de ska få användning för sina tidigare kunskaper inom samhällsbyggnad, sedan praktik på partnerföretag. På sikt är målet att de ska integreras i vår vackra bransch, och förändra liv.

Jag ser gärna fler liknande initiativ i samhällsbyggnad. Låt oss göra någonting tillsammans!

Alla ska känna sig stolta över du gamla du fria, över Sverige, världens finaste land.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Fieldly AB. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.